CHP, Bu Ülkenin Çimentosudur

CHP, Bu Ülkenin Çimentosudur

Anibal Dergi editörleri bölgemiz siyasetinin genç ve başarılı ismi Sayın Sinan Çeper ile çok keyifli ve satır aralarında önemli mesajlar barındıran bir röportaj yaptı.

Bölgemiz siyasetinin en çalışkan meclis üyelerinden biri olan CHP Gebze Belediyesi Meclis Üyesi Sinan Çeper ile 2020 yılı denetim raporları ve Gebze üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Genç siyaset adamı tüm siyasi kadrolara mesaj niteliğinde açıklamalarda bulunarak “ Siyasette dürüst olmak bir erdem değil, Zaruriyettir. ” diyerek Türk halkının hak ettiği siyasi atmosferi oluşturmanın mümkün olduğunu belirtti.

Sayın Çeper denetleme komisyonu üyesisiniz. 2020 yılı için Gebze Belediyesi raporlarını incelediniz ve mecliste bu raporlar kabul edildi. Okurlarımızla neler paylaşmak istersiniz?

Beni tanıyanlar çok iyi bilirler ki karakterim gereği bana verilen bir görevi en iyi şekilde yerine getirmeye gayret ve dikkat ederim. Mecliste denetim komisyonuna seçildiğimde Gebzeliler adına aldığım sorumluluğun farkında ve bilincindeydim.

Bu sorumluluk sizi hem heyecanlandırıyor hem de görevinizi layıkıyla yaparak size oy veren ve vermeyen Gebzelilere hizmet edebilme mutluluğu yaşatıyor.

Bu bilinçle hareket ettim. Çok detaylı incelemeler yaptım. Tüm komisyonlara katıldım. Elimde bulunan belgelerle yetinmeyerek internet üzerinden araştırmalar yaptım. Belediyemizin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmet alımlarını, doğrudan temin ve ihale yöntemlerini çok ayrıntılı bir şekilde inceledim. Belediye pil almış, kamera almış, ağaç almış ve saire ve saire. Nüfusu mesai saatlerinde 1 milyonu geçen Türkiye’nin ekonomi başkenti Gebze’de belediyenin tüm alımları ile piyasa fiyatlarını kıyasladım. Tek tek her ihtiyacın piyasada kaç liraya temin edilebilir diye incelemelerde bulundum. Yine bununla yetinmeyip bu kentte yaşamını idame ettiren tüm Gebzelilerin haklarını korumak ve savunmak adına yapılan mal alımlarının temin edildiği firmaları ve kişileri kontrol ettim, araştırdım. Tüm bu araştırmalarım ve incelemelerimin sonunda çok kapsamlı bir denetim raporu hazırladık ve meclise sunduk. Meclis üyesi arkadaşlarımı denetim raporu ile ilgili bilgilendirdim. Tüm detayları ile denetim raporunu onların görüşlerine sundum.

Nisan 2021 meclis toplantısında Sayın Belediye Başkanı raporun okunmasından sonra rapora dair görüş bildirmek isteyen olup olmadığını sormadan diğer gündem maddelerine geçti. Böylece rapor ile ilgili muhalefetin görüşlerinin ne olduğu öğrenilemedi. Yapım gereği bu duruma itirazda bulunmadım.

Ancak bu duruma eleştirimi verilen arada gerek partili arkadaşlarıma, gerekse AKP’li meclis üyelerine ilettim. Başkan Büyükgöz’e bir şey söylemedim. Faaliyet raporunda da grup sözcümüz Saide Arslan Çalışkan, benim grubumu bilgilendirdiğim rakamlar üzerinden CHP meclis grubunun denetim raporu ile ilgili görüşlerini ve belediye bütçesi ile ilgili görüşlerimizi ve eleştirilerimizi kürsüden dile getirdi.  

Denetim raporlarının açıklanmasının ardından size yönelik cılız eleştiriler bizim kulağımıza kadar geldi. Bunlara yönelik bir cevabınız veya yorumunuz var mı?

Kişisel kanaatimdir ki siyasetçiler eleştirilecek. Eğer bir siyasetçi kamuoyu tarafından eleştirilmiyorsa görevini yerine getiremiyordur. Çok büyük, uluslararası transit yollarının kesiştiği dev bir sanayi kentinde yaşıyoruz. Herkesi memnun etmek gibi bir şansımız yok. Ama özetle şunu söyleyebilirim. Ben vicdanen o kadar rahatım o kadar mutluyum ki. Gebze belediyesinin 2020 yılındaki tüm harcama kalemlerini tek tek incelemiş, bir kutu raptiye alımı ile ilgili dahi internette fiyat araştırması yapmış bir meclis üyesi olarak gönül rahatlığı ile Gebze halkına karşı görevimi layıkıyla ifa etmiş olmanın huzurunu yaşıyorum. 2020 yılını denetlerken 2019 yılı dahil 2014 yılına kadar geriye dönük denetleme yapma olanağı da yakaladım. Bu konuda da gerek partililerim gerekse Gebzelilerde çok sayıda tebrik telefonu aldım.

Denetim Raporlarında yer alan ana başlıklar üzerine biraz okurlarımızı bilgilendirmek ister misiniz?

2020 yılının gelir gider tablolarını, mizanı, kesin hesap ve bilançoyu, belediyenin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmet alımları ile yapım işlerini, ihaleleri ve doğrudan teminlerin tamamını inceleme olanağı bulduk. Bu konuda ihtiyaç duyduğumuz her türlü bilgi ve belgeyi belediye yönetimi bize büyük bir hızla ulaştırdı. İhalelerle ilgili olarak 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa uygunluk ve usul denetimi yaptık. Tüm kayıtları eksiksiz gördük.

Günümüzde çokça ve sıkça konuşulan Eskihisar Feribot İskelesi’nin geçiş hakkı, otopark ücreti ve bütün hesap kayıtlarını incelediğini, yeni tahsilatları değerlendirdiğini, firmanın belediyeye olan güncel borç tutarını tespit ettik.

Ve yine günümüzün konusu olan GESMEK hizmet binasının yapım işi ile ilgili ihaleyi kazanan firmayı, ihaleye giren firmaları, ihale tarihi ortalama maliyet bedelini, ihale bedelini, sözleşme bedelini, işin başlangıç ve bitiş tarihini, işin tanımını, yapılacak işleri detaylı bilgilere ulaşıp inceledim.

Çok önemli bir diğer konu, çöp ihalesine dair talebimiz üzerine komisyona gönderilen bilgileri gördüm. 2019 yılından üç, 2020 yılından 12 olmak üzere 15 adet hak ediş dosyasını detaylı inceledim. Gerek bugüne kadar yapılan ödemeler gerekse ihalenin sözleşmesi ile şartnamenin uyumunu kontrol ettim.

Eskihisar geçiş ücreti ve otoparkla alakalı orayı işleten Gök Denizcilik firması ile Gebze Belediyesi arasında 2004’te yapılan sözleşmeyi gördüm ve detaylarını grubumla paylaştım. Yaptığım çalışma sonrası tüm bilgileri içinde yer aldığım CHP grubuna eksiksiz aktardım.

Şunu ifade edebilirim; Gebze Belediyesi 2020 yılında gerçekleştirdiği tüm alımlarda tasarruflu davranmıştır. Tüm alımlar piyasa koşulları dikkate alınarak Gebze Belediyesinin menfaatine olacak şekilde gerçekleşmiştir.

Tam burada sormak istiyorum. Bu son sözleriniz sizin eleştirilmenize neden oldu. Belediye yönetimini övüyor denildi. Yorumunuz ne bu yöndeki eleştirilere?

Yiğidi öldür ama hakkını da teslim et demiş atalarımız. Mensubu bulmaktan gurur duyduğum CHP, Türkiye Cumhuriyetinin kurucu iradesidir. Bu ülkenin çimentosudur. Aydınlık geleceğidir. Ben, öyle kürsüye çıkıp, bağırıp çağırıp olmayan bir şey için iktidarı eleştirecek, yerecek biri değilim. Bu güne kadar böyle biri olmadım, bundan sonrada olmaya niyetim yok. Olmayan bir şey üzerinden siyaset yapmak benim siyasette varlık sebebim CHP’nin ilkeleri ile de örtüşmez. Ne bekliyordu beni eleştirmek isteyenler. Olmayan bir şey için belediye yönetimine iftira etmemi mi bekliyorlardı? Ortada olmayan bir konuda başka birini nasıl suçlarım? Böyle bir vebalin altına kim girebilir?

Gebze Belediyesinin 2020 yılı mal ve hizmet alımları ile ilgili 3 ay boyunca gece gündüz ara vermeden çalıştık ve denetleme görevimizi yerine getirdik. Bu denetimlerde Gebze Belediyesinin zarar uğratıldığını, haksızlık yapıldığını yolsuzluk yapıldığını görseydim bunu en ağır şekilde eleştirir, kanunlar çerçevesinde ne gerekiyorsa onu yapardım. Bu konuda yorum yapanlar benim bu hassasiyetlerden uzaklaşabileceğimi mi düşündüler?

Birini veya bir kurumu yaptığı denetimler sonunda eleştirmemek, haksızlık yapılmadığını görmek o kişiyi veya o kurumu başarılı görmek anlamı taşımaz. Görünen ortada, diğer belediyelerde yapılan hatalar 2020 yılında Gebze belediyesinde yapılmamış, israftan ve masraftan kaçınılmış.

Ben diğer arkadaşlarımla birlikte Gebze halkının teveccühü ile Gebze Belediyesinin idaresine seçilen yönetimi denetleme ve Gebze halkı adına kentin ve yaşayanlarının menfaatine olmayan işlere hayır, kentin geleceği adına atılması gereken her adıma da destek vermek için görevlendirilmiş bir meclis üyesiyim. Bu ülkeyi kuran CHP’nin bir mensubu olmaktan bir seçilmişi olmaktan iftihar ediyorum. Ama ben tüm Gebze’nin belediye meclis üyesiyim. Hiç kimse ortada olmayan bir suç veya hata için benim ikinci veya üçüncü şahısları hedef almamı, iftira atmamı, yalan söylememi benden bekleyemez. Partili veya partisiz hiçbir Gebzeli benden böyle bir tavır sergilememi beklemez zaten.

Gebzelilere yönelik sorumluluk bilinci içinde hareket ediyorum. “BEN DÜRÜST BİRİYİM” denmez. Dürüst olmak bir erdem değildir. “Siyasette ben dürüstüm, ben haram yemem” denmez. Bu bir erdem bir vasıf kabul edilemez. Hayatım boyunca en çekindiğim şey kul hakkı yemek veya varsa yenen kul hakkı, görüp de engel olmamaktır. Haksızlık karşısında sessiz kalan dilsiz şeytandır. Komisyonda da bu bilinçle hareket ettim. Şayet aktif siyasette yer alıyorsanız bu da yetmez. Varsa aksi bir durum müdahalede bulunup önüne geçilmeli. Denetim komisyonundaki görevimi de bu sorumluluk ve duruşla yerine getirdim. Partim ve şahsım adına gereğini yaptım.

Sayın Çeper, CHP meclis grubu için tam uyum içinde çalışıyor denilebilir mi? Meclis grubu ile ilçe yönetimi arasında ilişkiler nasıl?

CHP Gebze belediye Meclis grubu olarak tam bir uyum içindeyiz. Gebze’nin menfaatleri Gebzelilerin menfaatleri doğrultusunda hareket ve mücadele ediyoruz. Yaşanan Pandemi süreci tüm inşalarımız gibi bizleri de olumsuz etkiledi. Toplanmak bir araya gelme fırsatımız olmuyor. Ancak günümüz teknolojilerinin sağladığı imkanlar ile ilçe başkanımızın da iştirak ettiği toplantılarımızı internet ortamında gerçekleştiriyoruz.

Çok genç , bu genç yaşına rağmen büyük bir siyasi birikim ve tecrübeye sahip, tüm örgütü etrafında toplamasını bilmiş bir ilçe başkanımız var. Sayın Gökhan Orhan ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız ile meclis grubu olarak net söylüyorum tam bir uyum, birlik ve beraberlik içinde mesai harcıyoruz. Gebze Belediyesini ilk seçimlerde kazanma hedefi ile aralıksız olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Sizin Gebze’nin mahalle haline getirilen köylerinde önemli temaslarınız var. Gebze köyleri ile bir bağınız var. Bu bağ seçim sonuçlarına da ciddi ölçü de yansımıştı. Köylerin hizmet alımı ve sorunlarının çözümü noktasında durumu nedir?

Gebzemizin köylerinde sorunlar biter mi? Özellikle şehir merkezine yakın köylerde yapılan imar değişiklikleri ile artık köy hüviyeti tamamen ortadan kalkmış durumda. Yatırımcılara tanınan tüm imtiyazlar ve fırsatlar yıllardır köylüye tanınmıyor. Köylü bahçesine bir kulübe bile yapamadı. Yaptı ise de ağır cezalar ile karşı karşıya kaldı. Köylerdeki imar sorunu mevcut irade ile çözüme kavuşacak gibi görünmüyor. Yazık. Köylünün boynu bükük bırakıldı. Köylerimizi Gebze merkezi ile birbirine bağlayan Balküpü ve GOSB kavşaklarında yapılması gereken düzenlemeler ve yatırımlar gecikti. Trafik çilesi kentin her noktasında olduğu gibi köylerimizde de halkı canından bezdirdi.

Verdiğiniz bilgiler ile dergimizde yer almayı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Son olarak bizler kanalı ile okurlarımıza ve Gebze kamuoyuna iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Ben teşekkür ederim. Yaklaşık 15 aydır yaşadığımız ve yaşamak zorunda bırakıldığımız pandemi sürecinde hayatlarımızı teslim ettiğimiz, salgın ile en ön cephede savaşan kahramanlarımız sağlık çalışanlarımızı sizler vasıtası ile selamlamak istiyorum. İnşallah bu fedakarlıklarının ve mücadelelerinin sonucunda bu illetten milletçe kurtulacağız. Polis teşkilatımız çok yoruldu. Bu dönemde çok fedakârca bir mücadele içinde oldular onları da selamlamak istiyorum. Ve siz basın mensupları zor şartlara rağmen halkın haber alma ihtiyacını karşılamak için büyük bir gayret gösterdiniz. Tüm gazeteci arkadaşlarıma da kolaylıklar diliyorum.

Toplu taşıma, kahvehane, düğün salonları başta olmak üzere küçük esnaf bu süreçte çok ama çok mağdur oldu. Umarım yeni düzenlenecek hibe destek paketleri ile bu mağduriyetler kısa sürede çözülür. Gebzemizin başta trafik olmak üzere artık kronikleşmiş sorunları var. Ben Gebze’nin il yapılması ile bu sorunların kalıcı olarak çözüleceğine inanıyorum. Gebze artık il yapılmalıdır. Bu bir rüya değil ihtiyaç haline gelmiştir.

Türkiye’de belediyecilik denilince toplumun aklına ilk olarak imar , rant kelimeleri geliyor. Türkiye ve belediyecilik adına bu durumdan çok rahatsız oluyorum. Belediye kelimesi ile rant ve imar kelimelerinin yan yana gelmesinden rahatsız olan bir siyasetçi olarak bu tablonun değişmesi için Gebze Belediye meclisinde CHP grubu olarak bulunuyoruz. Bu tablo bu söylem dili değişmeli. Değişmesi için gereken her şeyi yapmaya hazırız. Belediyeler rant alanı, kişisel imtiyaz alanı olmaktan çıkarılıp, halka hizmet etmenin makamları haline gelmeli. Başta Gebzeliler olmak üzere tüm halkımızın daha konforlu, daha kaliteli, daha sosyal, daha temiz, modern yaşam alanlarında hayatlarını sürdürme hakkı vardır. Belediyelerin görevi de halka bu taleplerini hizmet olarak sunmaktadır.

Bayram geliyor. Tüm halkımıza hayırlı bayramlar diliyorum. Daha güzel, sağlık dolu, bereket dolu günlerde nice bayramları hep birlikte yaşamak dileğiyle tüm okurlarınıza ve halkımıza saygılarımı sunuyorum.

SİNAN ÇEPER KİMDİR?

Aslen Ardahan, Çıldırlı olan Sinan Çeper, 18 Şubat 1989´da Gebze´de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise tahsilini Gebze´de tamamladı. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Çeper, 2013´te CHP Gebze İlçe Örgütü´ne üye oldu. 2019 Mahalli idareler seçimlerinde Belediye Meclis Üyesi seçilen Çeper, halen Denetleme komisyonu üyesi olarak görev yapıyor. Evli ve bir çocuk babasıdır.